Click here to listen to the Daily Zohar [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/pinchas/audio/dp-1074.mp3|titles=Daily Zohar Pinchas1074]
Holy Zohar text. Daily Zohar Pinchas-1074
Hebrew translation:

14. וְאִם לֹא זוֹכֶה, כַּמָּה שׁוֹמְרֵי חֹק בַּעֲלֵי דִינִים מִזְדַּמְּנִים מוּלָהּ וְדוֹחִים אוֹתָהּ הַחוּצָה. אוֹי לְאוֹתָהּ נֶפֶשׁ שֶׁמִּתְגַּלְגֶּלֶת בְּרֵיקָנוּת, כְּמוֹ אֶבֶן בְּכַף הַקֶּלַע. זֶהוּ שֶׁכָּתוּב (שמואל-א כה) וְאֵת נֶפֶשׁ אֹיְבֶיךָ יְקַלְּעֶנָּה בְּתוֹךְ כַּף הַקָּלַע. וְדָוִד בִּקֵּשׁ בַּקָּשָׁתוֹ לִפְנֵי הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא וְאָמַר שָׁמְרָה נַפְשִׁי, שֶׁלֹּא יִדְחוּ אוֹתָהּ הַחוּצָה. וּכְשֶׁיַּגִּיעַ (לְמוּלְךָ, יִפְתְּחוּ לְךָ) מוּלָהּ, יִפְתְּחוּ לָהּ פְּתָחִים, וּתְקַבֵּל אוֹתָהּ לְפָנֶיךָ. כִּי חָסִיד אָנִי, וְכִי חָסִיד נִקְרָא? אָמַר רַבִּי יְהוּדָה, כֵּן, שֶׁכָּתוּב (ישעיה נה) חַסְדֵי דָוִד הַנֶּאֱמָנִים. בִּגְלַל כָּךְ שָׁמְרָה נַפְשִׁי, שֶׁלֹּא תַעֲזֹב אוֹתָהּ לָלֶכֶת הַחוּצָה. 15. רַבִּי יִצְחָק אָמַר, כָּל אָדָם שֶׁיֵּשׁ לוֹ חֵלֶק בְּצַדִּיק, יוֹרֵשׁ אֶרֶץ זוֹ, כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב (שם ס) וְעַמֵּךְ כֻּלָּם צַדִּיקִים וְגוֹ’. וְצַדִּיק זֶה נִקְרָא חָסִיד. אָמַר דָּוִד, אַחַר שֶׁבְּמָקוֹם זֶה נֶאֱחַזְתִּי, חָסִיד אָנִי, וְלָכֵן שָׁמְרָה נַפְשִׁי לְהִתְקַשֵּׁר בְּךָ.
16. רַבִּי חִיָּיא פָּתַח, (תהלים פא) עֵדוּת בִּיהוֹסֵף שָׂמוֹ וְגוֹ’. הֲרֵי פֵּרְשׁוּהָ שֶׁלָּמַד שִׁבְעִים לָשׁוֹן, וּלְשׁוֹן הַקֹּדֶשׁ יוֹתֵר. זֶהוּ שֶׁכָּתוּב (שם) שְׂפַת לֹא יָדַעְתִּי אֶשְׁמָע. אֲבָל מַה זּוֹ עֵדוּת? בֹּא וּרְאֵה, בְּשָׁעָה שֶׁאֵשֶׁת פּוֹטִיפַר אָחֲזָה בּוֹ לְאוֹתוֹ הַדָּבָר, עָשָׂה יוֹסֵף עַצְמוֹ כְּמִי שֶׁלֹּא יוֹדֵעַ לְשׁוֹנָהּ, וְכֵן בְּכָל יוֹם עַד אוֹתָהּ שָׁעָה אַחֲרוֹנָה, שֶׁכָּתוּב (בראשית לט) וַתִּתְפְּשֵׂהוּ בְּבִגְדוֹ. מַה זֶּה וַתִּתְפְּשֵׂהוּ? אֶלָּא מִשּׁוּם שֶׁעָשָׂה עַצְמוֹ כְּמִי שֶׁלֹּא יוֹדֵעַ לְשׁוֹנָהּ, וְרוּחַ הַקֹּדֶשׁ צוֹוַחַת כְּנֶגְדּוֹ: (משלי ז) לִשְׁמָרְךָ מֵאִשָּׁה זָרָה מִנָּכְרִיָּה אֲמָרֶיהָ הֶחֱלִיקָה. מַה בָּא לְהַשְׁמִיעֵנוּ? אֶלָּא כָּל מִי שֶׁשּׁוֹמֵר עַצְמוֹ מִזֶּה, מִתְקַשֵּׁר לַשְּׁכִינָה וְאָחוּז בְּאוֹתָהּ עֵדוּת. וּמַהִי? ה’ שֶׁנִּתּוֹסְפָה בּוֹ, שֶׁכָּתוּב עֵדוּת בִּיהוֹסֵף שָׂמוֹ. גַּם כָּאן הִתּוֹסְפָה י’ בְּפִינְחָס עַל שֶׁקִּנֵּא בָזֶה.

Pinhas 14-16

Prva Mojzesova knjiga  39:12
“ וַתִּתְפְּשֵׂהוּ בְּבִגְדוֹ לֵאמֹר, שִׁכְבָה עִמִּי; וַיַּעֲזֹב בִּגְדוֹ בְּיָדָהּ, וַיָּנָס וַיֵּצֵא הַחוּצָה.

“ga je prijela za njegovo obleko ( drug pomen ‘njegova izdaja’), rekoč: ‘Lezi z menoj.  ‘ On je pustil svojo obleko v njenih rokah in ubežal.”

V času svojega služenja v Potifarjevi hiši, je bil Jožef  zapeljevan od Potifarjeve žene, da bi imel z njo spolni odnos.  Jožef se je pretvarjal, da ne razume njenega jezika in se je nje izogibal dokler ni ugotovila, da beži od nje.

Knjiga Psalmov 81:6
“עֵדוּת, בִּיהוֹסֵף שָׂמוֹ– בְּצֵאתוֹ, עַל-אֶרֶץ מִצְרָיִם; שְׂפַת לֹא-יָדַעְתִּי אֶשְׁמָע. ”
“Zapovedal ga je za Jožefa (יוסף postane  יהוֹסֵף, črka  ה Hey je bila dodana njegovemu imenu  ) za pričevanje, ko je šel zoper Egiptovsko deželo.  Beseda jezika za katerega sem vedel, da ga nisem poznal.  ”

Jožef se je ustavil z vero, da ne izgubi Svetlobe z izogibanjem velikih skušnjav Potifarjeve žene. Ženska je bila zelo lepa in prava boginja lepote. Tako je Jožef prislužil, da postane kanal do Sefiroja Yessod-a in nadzoruje in skrbi za prehrano( luč ) sveta.
Svet  Malchut-a/Zemeljsko Kraljestvo je  temen prostor brez navezave na višje Sefiroje za pritegnitev Svetlobe življenja in prehrane.   Eno raven višje je Yessod, ki je sam del spleta  Sefirojev.
Na duhovnih ravneh se navežemo na yessod z meditacijo in preučevanjem Zoharja. Na fizično materijalni ravni počnemo to z Darovanjem desetine ter Dobrodelništvom, kar omogoča pridobitev finančnih sredstev za nadaljno podporo nadaljevanja Svetlobe in življenja ( duhovni usmerjevalci ) v tem svetu Malchut-a.
Spolni organi so vidik Sefiroja Yessod. Spolnost služi pritegnitvi svetlobe iz ravni Yessod-a na Malchut. Malchut Kraljestvo je osnova/nosilec navezan na Yessod. Luč/svetloba, ki prihaja
iz naslova združitve Svetlobe ( Yessod ) in Posode/Osnove/Biti ( Malchut ), prihaja iz Sefiroja Binah/Razumevanje in hkrati  omogoča večje užitke in zadovoljitve želja,
Pritegntiev svetlobe je relativno enostavna. Vendar da jo vzdržujemo , moramo preseči negativno stran.  Mi(ljudje) smo  uporabljeni kot orodje za pritegnitev.  Ko nam spodleti uporaba svetlobe na pravilen način, jo izgubimo in negativna stran jo hipoma zagrabi.
Prehod Yessoda je vir življenja  in vseh načinov nahranitve za ta svet. To je področje, kjer smo vsu testirani. Želja zase ustvarja temo v življenju osebe in deluje tudi okolje te osebe.  Neprimerni spolni odnosi lahko izčprajo svetlobo osebe in prinese okolju te osebe temo, kar se manifestira kot predstavlja kaos v dnevnem življenju.
Zimri, plemenski vodja, je imel spolne odnose z žensko iz druge strani. Navezava iz aspekta Yessoda iz čiste strani na negativnost stran je izčrpala svetlobo od Izraelitov in pričeli so umirati.   Pinhas je to ustavil z očiščenjem prehoda. Bog ga je nagradil z darom nesmrtnosti.
{||}