Click here to listen to the Daily Zohar [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/pinchas/audio/dp-1103.mp3|titles=Daily Zohar 1103]
Mobile devices, please touch here
Holy Zohar text. Daily Zohar -1103
Hebrew translation:

94. כָּךְ עָשָׂה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא עִם הַדּוֹר. נָתַן הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת הַצַּדִּיק בִּרְשׁוּת הַמְקַטְרֵג לְהַצִּיל אֶת הַדּוֹר בִּגְלָלוֹ. וְאִם הוּא חָזָק כְּיַעֲקֹב, נֶאֱמַר בּוֹ (בראשית לב) וַיֵּאָבֵק אִישׁ עִמּוֹ. כָּל שֶׁכֵּן וְכָל שֶׁכֵּן שֶׁנִּצַּח אוֹתוֹ, עַד שֶׁאָמַר שַׁלְּחֵנִי. אָמַר, צֵל צֵל, כָּךְ הוּא. אַשְׁרֵי חֶלְקוֹ שֶׁל אוֹתוֹ צַדִּיק שֶׁהוּא חָזָק לִסְבֹּל יִסּוּרִים. כָּל שֶׁכֵּן מִי שֶׁמְּנַצֵּחַ בָּהֶם אֶת הַמְקַטְרֵג שֶׁלּוֹ, שֶׁהוּא שׁוֹלֵט עַל כָּל דּוֹר, וְנֶחְשָׁב לוֹ כְּאִלּוּ הוּא הִצִּיל אוֹתָם, וְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא עוֹשֶׂה אוֹתוֹ רוֹעֶה עֲלֵיהֶם בִּמְקוֹמוֹ, וְלָכֵן זָכָה רוֹעֶה הַנֶּאֱמָן לִהְיוֹת רוֹעֶה עַל יִשְׂרָאֵל. וְלֹא עוֹד, אֶלָּא שֶׁכָּךְ מַשְׁלִיטוֹ עֲלֵיהֶם בָּעוֹלָם הַבָּא, מִשּׁוּם שֶׁהִצִּיל אוֹתָם שֶׁלֹּא נֶאֶבְדוּ מִשָּׁם, שֶׁהִנְהִיגָם בְּתוֹרָה וּבְמַעֲשִׂים טוֹבִים. 95. בֵּין כָּךְ בָּא רוֹעֶה הַנֶּאֱמָן, אָמַר לָהֶם, וְלָמָּה לוֹקָה זְרוֹעַ יָמִין? שֶׁדֶּרֶךְ כָּל בַּעֲלֵי הָרְפוּאָה שֶׁמַּקִּיזִים בַּהַתְחָלָה זְרוֹעַ יָמִין, וַהֲרֵי זְרוֹעַ שְׂמֹאל קְרוֹבָה לַלֵּב, וּמַדּוּעַ לֹא מַקִּיזִים אוֹתָהּ? אָמַר לוֹ, מִשּׁוּם שֶׁהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לֹא רוֹצֶה לְהַלְקוֹת יוֹתֵר, שֶׁהֲרֵי בָּזֶה מַסְפִּיק, וְאִם כְּבֵדָה הַמַּחֲלָה עַל אֵיבְרֵי הַגּוּף, מַקִּיז מִזְּרוֹעַ שְׂמֹאל.

Pinhas 94,95

Nadaljevanje prejšnega dnevnika. Continue form previous DZ
Z namenom, da reši generacije je Bog prepustil negativni strani borbo z najpristojnejšo osebo.

Genesis 32:25
“וַיִּוָּתֵר יַעֲקֹב, לְבַדּוֹ; וַיֵּאָבֵק אִישׁ עִמּוֹ, עַד עֲלוֹת הַשָּׁחַר.”
“In Jakob je ostal sam; Tamkaj se je ruval kot mož z možem do konca dneva.”

‘Možak’ se je ruval z angelom negativne strani.  Uspel je preseči negativnost Labana, svojega tasta. Potem je premagal Ezav z njegovo veliko vojsko. In sedaj preden je prišel nazaj domovm da se ustali s svojo družino, ga je Bog izzval  z angelom iz negativne strani. Zohar nas usmeri na misel, da Jakob ne samo, da se je boril z negativnostjo in uspel preživeti. Ampak je zmagal in celo prevzel kontrolo nad negativnostjo.

Genesis 32:27
“וַיֹּאמֶר שַׁלְּחֵנִי, כִּי עָלָה הַשָּׁחַר; וַיֹּאמֶר לֹא אֲשַׁלֵּחֲךָ, כִּי אִם-בֵּרַכְתָּנִי”
“Potem je človek dejal: Pusti me oditi. Kajti konec je dneva. Vendar Jakob je dejal: Ne bom te spustil razen, če me blagosloviš.”

Angel je prosil, da bi ga Jakob spustil. Vendar Jakob mu ni dovolil oditi dokler ni prejel blagoslova. S to zmago je Jakob zaslužil novo ime:Izrael. Postal je oče naslednjih generacij, ki bodo zaslužile Končno Odrešitev.
Rabin Šimon moli pravičnemu, da bi bil močan, kadar gre skozi trpljenje. Ko kontroliramo negativnost je kakor, da rešujemo generacije.
Rabin Ašlag je v uvodu preučevanja desetih Sefirojev  “הקדמה לתלמוד עשר ספירות” dejal, da bi morali biti srečni in sprejeti stanje trpljenja. Namreč trpljenje je odraz in pričevanje, da je Bogu mar za človeka in njegovo POPRAVO.   Vendar istočasno pravi, da oklepati se Tore in odstirati svetlobo v naših življenjih lahko pomeni tudi izogniti se procesu trpljenja.   Če odstiramo svetlobo in ob tem še vedno trpimo pomeni, da nam je dano, da moramo še več narediti na svoji POPRAVI. In od nas odstrta svetloba se usmerja za odreševanje sveta.
{||}