Pravkar smo pričeli obdobje treh tednov od 17-ga dne meseca Tammuz ( Rak ) do 9-ga dne meseca Av ( Lev ). Ime prihaja iz verza v Žalostinkah 1:3, kjer pravi tako: “גָּלְתָה יְהוּדָה מֵעֹנִי, וּמֵרֹב עֲבֹדָה–הִיא יָשְׁבָה בַגּוֹיִם, לֹא מָצְאָה מָנוֹחַ; כָּל-רֹדְפֶיהָ הִשִּׂיגוּהָ, בֵּין הַמְּצָרִים” “Juda je prešel v izgnanstvo zaradi bede in zaradi suženjske tlake; prebivala je med narodi, ni našla spokoja;vsi njeni preganjalci jo napadajo sredi stiske.”  V tem času so  elementi sodbe ( Levo ) močnejši od Chessed חסד BLAGOST. Razen uničenja Svetega Templja je zgodovina polna negativnih dogodkov, ki so se zgodili Izraelitom. Mesec Tammuz ( Rak – 21.junija do 29.julija ) je poln zmede in dvomov na Božjih poteh. Greh Zlatega teleta se je zgodil v mesecu Tammuz kar je povzročilo kozmični dogodek, ki se ponavlja vsako leto. In sicer ima vpliv na navezavi med nami in Svetlobo Stvarnika. Sile iz negativne streni s pomočjo Erev Rav-a imajo tako večjo sposobnost vnašanja kaosa in zmede med nas.

Na 9.dan meseca Av-a ( 28.julij ) in sicer ob zaključku tretjega tedna ( 21 dni ), beremo celotno knjigo Žalostink. Napisana je na poseben način 22 Hebrejskih črk z namenom popravka. Kot taka prinaša svetlobo, ki bo sevala sedem dni potem na 15. dan meseca Av-a ( 3. avgust ) z najvišjo ravnijo združitve svetlobe z nosilno posodo.

Ukrep za preseganje situacije “vsi njeni priganjalci jo napadajo sredi stiske” je intenzivnejša navezava na izvore svetlobe, ki nam je razpoložljiva. Začnemo z Zoharjem. Namreč ta nam pomaga, da se napolnimo z energijo ljubezni med nami. Poseben v tem obdobju bi se morali izogibati konfliktom. Namrec negativnost lahko zlahka sproži ogenj v vsaki okoliščini.
Do 9tega meseca Av( 28.julij ), bi morali biti previdni v vsakem dejanju, ki ga izvajamo in se izogibati sodbam kolikor se le da.  Začeti nove projekte ali aktivnosti ali nakupovati nove stvari lahko vključuje veliko vidikov sodbe. Zato bi veljalo se izogibati nakupovanju razen nujne življenske potrebe za dnevno osebno ali poslovno rutino .
{||}