Zoharjev dnevnik št. 1356

Zoharjev dnevnik št. 1356
Zohar Pinchas, Vol. 20 (English)/Vol 15 (Hebrew)
Holy Zohar text. Daily Zohar -1356

Pinhas 790-791

Peta Mojzesova knjiga 22:6

     כִּי יִקָּרֵא קַן-צִפּוֹר לְפָנֶיךָ בַּדֶּרֶךְ בְּכָל-עֵץ אוֹ עַל-הָאָרֶץ, אֶפְרֹחִים אוֹ  “
     ,בֵיצִים, וְהָאֵם רֹבֶצֶת עַל-הָאֶפְרֹחִים, אוֹ עַל-הַבֵּיצִים–לֹא-תִקַּח הָאֵם 
                                                                   ”  .  עַל-הַבָּנִים                     

Črkovano besedilo:

כִּי ki יִקָּרֵא yikkare קַן-צִפּוֹר kan-tzipor לְפָנֶיךָ lefaneicha בַּדֶּרֶךְ baderech בְּכָל-עֵץ bechal-etz אוֹ o עַל-הָאָרֶץ al-ha’aretz, אֶפְרֹחִים efrochim אוֹ o בֵיצִים veitzim, וְהָאֵם veha’em רֹבֶצֶת rovetzet עַל-הָאֶפְרֹחִים al-ha’efrochim, אוֹ o עַל-הַבֵּיצִים–לֹא-תִקַּח al-habeitzim–lo-tikkach הָאֵם ha’em, עַל-הַבָּנִים al-habanim.

“Če na poti naletiš na ptičje gnezdo z mladiči ali jajci,  najsibodi na drevesu ali na tleh in mati sedi na mladičih ali jajcih, nikar ne jemlji matere z mladiči.”

Jajca so vidik tistih, ki preučujejo Biblijo na ravni preproste zgodbe. Mladiči so vidik tistih, ki preučujejo Bibilije na malo višji ravni. Samčki med maldiči predstavljajo vidik tistih, ki preučujejo vse ravni in skrivnosti Biblije.

 

 

Druga Mojzesova knjiga 25:31

  , וְעָשִׂיתָ מְנֹרַת, זָהָב טָהוֹר; מִקְשָׁה תֵּעָשֶׂה הַמְּנוֹרָה, יְרֵכָהּ וְקָנָהּ  “

                              ” . גְּבִיעֶיהָ כַּפְתֹּרֶיהָ וּפְרָחֶיהָ, מִמֶּנָּה יִהְיוּ 

 

Črkovano besedilo:

וְעָשִׂיתָ ve’asita מְנֹרַת menorat, זָהָב zahav טָהוֹר tahor; מִקְשָׁה mikshah תֵּעָשֶׂה te’aseh הַמְּנוֹרָה hammenorah, יְרֵכָהּ yerechah וְקָנָהּ vekanah, גְּבִיעֶיהָ gevi’eiha כַּפְתֹּרֶיהָ kafttoreiha וּפְרָחֶיהָ uferacheiha, מִמֶּנָּה mimmennah יִהְיוּ yihu.

 

“Naredil boš svečnik iz čistega zlata. S kovanjem  boš naredil svečnik. Njegov podstavek, njegov ročaj, njegove objemne košarice za sveče, njegovo steblo, njegovi cvetovi, vse bo narejeno iz enega kosa.
Zohar omenja navodila Boga za izdelavo svečnika za Sveti Oltar oz. Menorah. Navodilo za izdelavo svečnika je splošen opis. Vendar v nadaljevanju verza in v naslednjih verzih so podani podrobni opisi kako ga oblikovati. Ko so svečnik dokončno izdelali so imeli pomembno orodje, ki je pritegnilo svetlobo Zeir Anpin-a* na oltar s katero se je ohranjala vzdržna prosperiteta vseh Izraelitov.

Biblija ima 70 ravni skrivnosti. Samo s preučevanjem Zoharja lahko pridemo bližje tem ravnem. Rabin Šimon nam je podal 70 preučevanj glede prve besedila Biblije:
“In the Beginning”, בראשית .  In sicer v knjigi Tikunei Hazohar. Zoharjev dnevnik se je začel s proučevanjem te knjige. In je tudi zaključeno.  Tako se lahko vsak pridruži preučevanju skozi 1069 naukov oz. učnih lekcij. Rabin Luria nam je odstrl, da je Rabin Šimon spisal delo Tikunim, da umesti popravek našega sveta Malchut/Kraljestvo. Za tiste, ki želijo biti “vzorni mladiči” je prava pot,  preučevanje dela Tikkunei Zohar.

Imamo posebno verzijo Tikkunei Zoharja za mobilne naprave in preletavanje teksta v virtualni skupnosti in sicer na http://UnityZohar.com/unitytz.php.

{||}