Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1010.mp3|titles=Daily Zohar 1010]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1010

Tikkun 70 – 115
Geneza Prva Mojzesova Knjiga 5:1

“ זֶה סֵפֶר, תּוֹלְדֹת אָדָם: בְּיוֹם, בְּרֹא אֱלֹהִים אָדָם, בִּדְמוּת אֱלֹהִים, עָשָׂה אֹתוֹ.”

“To je knjiga Adamovega potomstva. Na dan, ko je Bog ustvaril človeka, po podobi Boga ga je naredil. ”

Zohar prinaša še eno pojasnilo v ‘Knjigi Adamovega potomstva’ in naveže na Sefirot Yessod (TEMELJ). Namreč Yessod (TEMELJ) je edini Sefirot, ki prinaša življenje in stalnost na zemljo. Zeir Anpin je predstavljen z imenom  יוד-הא-ואו-הא . Kar številčno predstavlja vrednost 45 in je enako kot pri vrednosti besede אדם Adam.  To so duše, ki prihajajo skozi ta Sefirot, ki se sicer tudi  imenuje  ספר ‘Knjiga’.

Knjiga je vidik časa, procesa/dogajanja ter omejitve. Kot velika zgodba, ki se ubesedi vendar kljub temu ne more nadomestiti duhovnega izvora ( Svetloba, Domišljija, itn… ). Mojzes predstavlja Zvestega Pastirja (Ra’aya Meheimnah). Navzoč je v omenjenem razdelku. Rabin Šimon mu omeni, da predstavlja podobo Adama (manifestacija Zeir Anpin-a), kot je slednje opisano v knjigi Izaije 44:13.

Knjiga Izaije verz 44:13 “וַיַּעֲשֵׂהוּ כְּתַבְנִית אִישׁ, כְּתִפְאֶרֶת אָדָם לָשֶׁבֶת בָּיִת”.

“in ga naredil po liku človeka (Adam) skladno  z lepoto  (Sefirot Tiferet) človeka. Človek se nastani v hiši.”   Hiša je vidik Sefiroja Kraljestvo (Malchut) ter Schechine*.  Mojzes je bil narejen kot Adam. Verz pravi “po  podobi Boga ga je On naredil”.  On je soprog Shechine*.  Duše vseh ostalih ljudi prihajajo iz njega. Zato je rečeno o njemu v

Drugi Mojzesovi knjigi Eksodus verz 18:21  “וְאַתָּה תֶחֱזֶה מִכָּל-הָעָם אַנְשֵׁי-חַיִל יִרְאֵי אֱלֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת–שֹׂנְאֵי בָצַע”

Povrh bo izbral izmed ljudi, sposobne moške z vrednotami kot so:

  •  strah pred Bogom,
  • možje resnice,
  • možje, ki ne prenesejo nepravične pridobitve

 

 

 

Shechina*-NASTANITEV/NAMESTITEV                                                                                                 predstavlja nastanitev ali prisotnost Božanske prisotnosti med  nami                                        (npr. v templju)

{||}