Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1012.mp3|titles=Daily Zohar 1012]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1012

Tikkun 2 – 1 (se sklicuje na  Tikun 22 in 23)
Zohar nas poduči, da bi prva beseda v Tori  בְּרֵאשִׁית “Na začetku” lahko bila izgovorjena kot  “ברא תיש” . Kar pomeni  ‘Stvarjeno Jagnje‘.  To jagnje je tisto, ki ga je Bog postavil Abrahamu za žrtev namesto žrtve njegovega sina Izaka.
Geneza Prva Mojzesova Knjiga  22:7 “וַיֹּאמֶר יִצְחָק אֶל-אַבְרָהָם אָבִיו, וַיֹּאמֶר אָבִי, וַיֹּאמֶר, הִנֶּנִּי בְנִי; וַיֹּאמֶר, הִנֵּה הָאֵשׁ וְהָעֵצִים, וְאַיֵּה הַשֶּׂה, לְעֹלָה

“Izak nagovori svojega očeta Abrahama: ‘Oče!’ Abraham odvrne: ‘Tukaj sem, moj sin.’ In Izak nadaljuje : ‘Tukaj je ogenj in drva: ampak kje je jagnje za žgalno daritev?”

Zohar nam ob Izakovem vprašanju očetu odstira glas iz nebes, ki pravi “Jagnje je bilo ustvarjeno ob začetku Stvarjenja za zavezati Izaka.”
Genesis 22:8 “וַיֹּאמֶר, אַבְרָהָם, אֱלֹהִים יִרְאֶה-לּוֹ הַשֶּׂה לְעֹלָה, בְּנִי; וַיֵּלְכוּ שְׁנֵיהֶם, יַחְדָּו.”

“In Abraham odvrne: ‘Bog bo zagotovil jagnje za žgalno daritev, moj sin’ In skupaj sta pristopila daritvi.”
Abraham ni lagal Izaku, o prerokbi, ki mu je bila dana. Jagnje je bilo stvarjeno za ta poseben namen. In ta je namignjen že v prvi besedi Tore.   Abraham je imel močno duhovno navezavo in izžareval je gotovost v poti Boga.   Čeprav ni imel v mislih jagnjeta niti  računal na možnost, da žrtvuje jagnje namesto Izaka, je njegova duša že izražala prihodnji dogodek.

Dogodek vezanja je bil velik načrt Boga, da usmeri milost za ta svet in dovoli Chessed Blagost ( vidik desnega debla ) ter omehča sodbe Levega debla – Gevurah Moč Sodbe nad Izakom.  Zohar nam pojasnjuje, da je vezanje Izaka bila odkupnina za odstranitev  angela s,rti na levem deblu – Gevurah Moč Sodbe.
V začetku naših dnevnih molitev beremo zgodbo vezanja z namenom, da odstranimo sodbe iz našega prihajajočega dne. Na prvi dan Rosh Hashanah beremo razdelek o rojstvu Izaka. Na drugi dan Rosh Hashanah beremo razdelek o vezanju Izaka. Z branjem teh dveh razdelkov se duhovno navežemo na ta dogodek. Zohar nam napoveduje, da s tem odvrnemo tožbo tožilca zoper nas.
Genesis 22:12 “ וַיֹּאמֶר, אַל-תִּשְׁלַח יָדְךָ אֶל-הַנַּעַר, וְאַל-תַּעַשׂ לוֹ, מְאוּמָה”

“ON mu odvrne: ‘Ne dvigni roke nad fanta in mu ničesar ne stori.;”

Ko je vezanje ter dejanja z značajem desnega debla  in dejanja z značejem levega debla  opravilo svojo vlogo, potem ni bilo več potrebe narediti še karkoli. Zaščita s strani desnega debla presegla smrt.
Knjiga Psalmov 98:1 “מִזְמוֹר, שִׁירוּ לַיהוָה שִׁיר חָדָשׁ– כִּי-נִפְלָאוֹת עָשָׂה; הוֹשִׁיעָה-לּוֹ יְמִינוֹ, וּזְרוֹעַ קָדְשׁוֹ”

“Psalm. Poj YHVH novo pesem; Kajti On je storil čudovite stvari; {N} Njegova desna roka in Njegova sveta rama, je prinesla zmago. ”

Zohar nam pojasnjuje, da ta verz odstira moč desne roke ( Chessed Blagost ) z namenom  da preseže in odstrani sodbo s strani levega (Gevurah Moč Sodba ).
Na Rosh Hashanah DOBRO poslušaj branje in trobljenje iz ovnovega  roga Shofar (narejen je iz ovnovega roga ). To so najboljša duhovna orodja v pomoč  preseganju sodbe in čistejšim izhodiščem v novem  letu. Ne obremenjuj se z boljšimi materialnimi pogoji s ciljem IMETI VEČ. Materijalne dobrine obstajajo samo v Zemeljskem Kraljestvu Malchut in so kot take začasne. Izražajo vidik smrti, ki je nanje vezana. Lahko prosiš za oporo sebi in svojim družinskim članom, če si resnično reven in sredi p0manjkanja denarja. Prosi in meditiraj, da odstraniš vse sodbe iz svojega procesa poprave (Tikkun), da si lahko bližje Svetlobi in slediš njegove poti.   Imeti gotovost v Božjih poteh nas naveže na Abrahama in dovoli usmeritev toka Chesseda Blagosti skozi nas. Samo takrat se nam lahko skozi milost odstranijo sodbe iz naših življenj. Tako imamo možnost zopet najti  radost na vsakem koraku, ki ga naredimo. Ni lahko slediti temu nasvetu. Ampak to je pot odprave oz. zloma iluzije materijalnega sveta.
Priporočena branja: : Yom Kippur, Kapparot, Animal killing, Sacrifices, Purification

 

 

{||}