Zoharjev dnevnik št. 1253
Zoharjev dnevnik št. 1253 Zohar Pinhas, Knjiga št. 20 (ANG)/Knjiga št. 15 (HEB)
Holy Zohar text. Daily Zohar -1253

Pinhas 514-516

Omenjen razdelek Zoharja citira več Biblijskih verzov, ki nas navezujejo na namen in zaščito s strani Drevesa Življenja.

Knjiga Psalmov 121:4*

  . הִנֵּה לֹא-יָנוּם, וְלֹא יִישָׁן–    שׁוֹמֵר, יִשְׂרָאֵל  

Glej! Ta, ki varuje Izrael ne bo zadremal niti zaspal.

Črkovano Heb. besedilo:

הִנֵּה hinneh לֹא-יָנוּם lo-yanum, וְלֹא velo יִישָׁן– yishan שׁוֹמֵר shomer, יִשְׂרָאֵל yisra’el.

Čuvar Izraela je Zeir Anpin*. Torej Sefiroji nižje ravni Drevesa Življenja, ki se hranijo iz Sefiroja Binah*. Binah nepretrgoma ohranja Sefiroje Zeir Anpin-a.

 

Knjiga Psalmov 16:5

. יְהוָה, מְנָת-חֶלְקִי וְכוֹסִי–    אַתָּה, תּוֹמִיךְ גּוֹרָלִי

Črkovano besedilo
יְהוָה Adonai, מְנָת-חֶלְקִי menat-chelki וְכוֹסִי– vechosi אַתָּה attah, תּוֹמִיךְ tomich גּוֹרָלִי gorali.

YHVH, delež moje dediščine in mojega keliha. Ti, ki določaš mojo usodo.”

Kralj David je spoštoval svojo navezavo na Drevo Življenja. Drevo Življenja je izpolnjevalo in ohranjalo njegovo duhovno osnovo. Ta je koren in pot njegove usode.

Pridigar 7:12

 . כִּי בְּצֵל הַחָכְמָה, בְּצֵל הַכָּסֶף; וְיִתְרוֹן דַּעַת, הַחָכְמָה תְּחַיֶּה בְעָלֶיהָ  

Kajti Modrost* lahko omogoča varnost. Celo denar lahko omogoča varnost. Vendar odličnost Znanja* je ta, ki Modrosti omogoča ohraniti življenje tistega, ki jo poseduje.

Črkovano besedilo:

כִּי ki בְּצֵל betzel הַחָכְמָה hachachemah, בְּצֵל betzel הַכָּסֶף hakasef; וְיִתְרוֹן veyitron דַּעַת da’at, הַחָכְמָה hachachemah תְּחַיֶּה techayeh בְעָלֶיהָ ve’aleiha

Najmodrejši med vsemi, kralj Solomon nam odstre resnico, da je Modrost postavljena v Drevesu Življenja nad Blagost*.  Denar ( Srebro ) je manifestacija Blagosti in se hrani iz Modrosti. Oba ( Modrost in Blagost )  se nahajata na desnem deblu.
Znanje daje prednost. Namreč gre za Sefiro, ki usmerja Svetlobo iz Modrosti preko osrednjega debla in prinaša življenje v ostale nižje ravni. Ni samoumevna za vsakogar ampak samo za tiste, ki jo posedujejo. Posedovanje prihaja samo skozi proces zasluženja z našim duhovnim delom.

 

Izaija 65:13

     לָכֵן כֹּה-אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה, הִנֵּה עֲבָדַי יֹאכֵלוּ וְאַתֶּם תִּרְעָבוּ
   הִנֵּה עֲבָדַי יִשְׁתּוּ, וְאַתֶּם תִּצְמָאוּ; הִנֵּה עֲבָדַי יִשְׂמָחוּ, וְאַתֶּם  
                                                            . תֵּבֹשׁוּ

Zatorej tako govori YHVH Bog: “Glejte, Moji služabniki bodo jedli, vi boste pa stradali. Glejte, Moji služabniki bodo pili, vi pa boste žejni. Glejte, Moji služabniki se bodo radostili, vi pa boste osramočeni.


Črkovano besedilo

לָכֵן lachen כֹּה-אָמַר koh-amar אֲדֹנָי adonay יְהוִה elohim, הִנֵּה hinneh עֲבָדַי avaday יֹאכֵלוּ yo’chelu וְאַתֶּם ve’attem תִּרְעָבוּ–הִנֵּה tir’avu–hinneh עֲבָדַי avaday יִשְׁתּוּ yishttu, וְאַתֶּם ve’attem תִּצְמָאוּ titzma’u; הִנֵּה hinneh עֲבָדַי avaday יִשְׂמָחוּ yismachu, וְאַתֶּם ve’attem תֵּבֹשׁוּ tevoshu.

Služabniki na katere se sklicuje beseda Boga so tisti, ki delajo in si prizadevajo pritegniti in nadaljevati tok svetlobe iz Drevesa Življenja v naš svet. Kot usmerjevalni prehodi Svetlobe so prvi, ki prispevajo prizadevanjem za blagostanje.

 

Ezekijel 1:25

. וַיְהִי-קוֹל–מֵעַל, לָרָקִיעַ אֲשֶׁר עַל-רֹאשָׁם; בְּעָמְדָם, תְּרַפֶּינָה כַנְפֵיהֶן   

Kajti, prihajal je glas iz razsežnosti nebesnega svoda nad njihove glave. Med tem, ko so stali so povesili svoja krila.

Črkovano besedilo

וַיְהִי-קוֹל–מֵעַל vayhi-kol–me’al, לָרָקִיעַ larakia אֲשֶׁר asher עַל-רֹאשָׁם al-ro’sham; בְּעָמְדָם be’amedam, תְּרַפֶּינָה terapeinah כַנְפֵיהֶן chanfeihen.

Glas je manifestiran vidik Zeir Anpina. Glave so aspekt Sefiroja Yessod* iz Zeir Anpin dela Drevesa Življenja, ki povezuje Zemeljsko Kraljestvo z Drevesom Življenja.
Knjiga Psalmov  111:4

. זֵכֶר עָשָׂה, לְנִפְלְאוֹתָיו;    חַנּוּן וְרַחוּם יְהוָהUstvaril je spomine za Svoja čudovita dela; YHVH je milosljiv in poln sočutja.

Črkovano besedilo

זֵכֶר zecher עָשָׂה asah, לְנִפְלְאוֹתָיו lenifle’otav; חַנּוּן channun וְרַחוּם verachum יְהוָה Adonai.


“‘זֵכֶר” / ‘zapomniti’  je moški vidik povezan z Yessod-om*  Zemeljskim kraljestvom. Na spodnjo raven pritegne svetlobo, ki je manifestirana v milosti in sočutju.

Nauk:
Bistvo zgornjega verza je izvor svetlobe, ki nas navezuje na Drevo Življenja. Zohar “vrta/kopa” za nas izvore življenja iz Biblije. Odstira nam notranjo svetlobo omenjenih verzov. Zato tudi Zoharjev Dnevnik poudarja celovit verz, čeprav se Zohar sklicuje samo na nekaj besed.

Veljalo bi se usmeriti na branje in citiranje verzov iz Biblije. Priporočljivo je imeti knjigo Biblija ob sebi medtem, ko preučujemo Zoharjev Dnevnik. Lahko uporabite tudi to povezavo: http://Mechon-mamre.org. Ter tako poiščetem verz na spletu in tako imate Hebrejski jezik z ostalimi jeziki.

 

 

Knjiga Psalmov 121:4* – Ta Psalm je dobro poznan zaradi pesmi
Pesem vstalih / Shir Lama’alot” /  שיר המעלות

{||}