Pinchas 1-2 *

* – Število predstavlja številke razdelkov kot so urejeni v Zoharju urejenem po Rabinu Ašlag.

Zohar Pinchas se prične s citiranjem prvih dveh verzov poglavja Pinchas.

Četrta Mojzesova Knjiga 25:10,11

וַיְדַבֵּר יְהוָה, אֶל-מֹשֶׁה לֵּאמֹר ”
“In YHVH je spregovoril Mojzesu, rekoč: ”
“ פִּינְחָס בֶּן-אֶלְעָזָר בֶּן-אַהֲרֹן הַכֹּהֵן, הֵשִׁיב אֶת-חֲמָתִי מֵעַל בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, בְּקַנְאוֹ אֶת-קִנְאָתִי, בְּתוֹכָם; וְלֹא-כִלִּיתִי אֶת-בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, בְּקִנְאָתִי ”
“Finehas, Eleazarjev sin, sin Arona duhovnika je odvrnil Moj srd od otrok Izraela; Namreč izrazil je svojo gorečnost zavoljo Moje prisotnosti med njimi; Tako v Mojem ljubosumju nisem pokončal otrok Izraela.

Potem brez vsakršne razlage skoči na
Knjiga Pregovorov 1:8
“ שְׁמַע בְּנִי, מוּסַר אָבִיךָ; וְאַל-תִּטֹּשׁ, תּוֹרַת אִמֶּךָ ”
“Poslušaj moj sin poduk ( osebna urejenost disciplina, etika) tvojega očeta in ne odvrni se od učenj ( zakonov ) tvoje matere;”

Zohar nam odstira odgovor, da so poduki očeta, torej Boga, Tora, in zakoni matere vzrok in posledica v zemeljskem oz. materijalnem kraljestvu Malchut. Ne smemo se odvrniti od Tore tudi kadar v zemeljskem kraljestvu trpimo stiske in neprijetnosti Popravek.

Vprašanje, ki se poraja je kakšna je povezavak med Pinchasom in sledenjem navodil in učenj naših staršev?
Odgovor je povezan z ravnijo navezaven na Svetlobo. Greh Izraelitov je ustvaril prekinitev med izvorom Svetlobe, ki jo predstavljata Modrost Chokmah ( Oče ) ter Razumevanje Binah ( Mati ). Pichas je obnovil navezavo z ubojem ljudi, ki so povzročili posledico smrti med Izraeliti.

Verz iz prvega poglavja Knjige pregovorov nas uči, da z upoštevanjem zakonov in etike, ki so podani od Boga ohranjamo tok Svetlobe v ta svet.

Zohar v nadaljevanju govori, da tisti, ki proučujejo Toro v tem svetu lahko zaslužijo svet, ki prihaja. S tem namreč prinaša radost Svetemu, Katerega ime naj bo blagoslovljeno. Zasluženje je večje za tiste, ki vstanejo ponoči za pročevanje Tore. Kajti vse pravične duše v Rajskem Vrtu in Bog jih poslušajo.

Ta skrivnost je zapisana v
Visoka pesem 8:13
“ הַיּוֹשֶׁבֶת בַּגַּנִּים, חֲבֵרִים מַקְשִׁיבִים לְקוֹלֵךְ–הַשְׁמִיעִנִי”
“Ti, ki si nastanjena v vrtovih ( Vrtovi Raja ) s spremljevalci (Pravične duše), ki slišijo tvoj glas: Naj ga ( Bog ) uslišim.”