Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1032.mp3|titles=Daily Zohar 1032]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1032

Tikkun 5 – 6
Druga Mojzesova knjiga Exodus 8:3

“ וַיַּעֲשׂוּ-כֵן הַחַרְטֻמִּים, בְּלָטֵיהֶם ”

“Toda  čarovniki so naredili enako s svojimi čarovniškimi veščinami, ”
Vodje bitij Erev Rav, ki so dali napraviti Zlato Tele sta bila čarovnika Jonos in Jambrus. V Egiptu sta poskušala kontrolirati osebno moč Mojzesa. To sta bila sinova Faraonovega svetovalca z imenom  Balaam. Ko sta ugotovila, da je Mojzes zaščiten z močmi Boga, sta se spreobrnila ter dala obrezati . Tako sta lahko odšla z Izraeliti iz suženjstva v Egiptu.
Exodus 14:19 “ וַיִּסַּע מַלְאַךְ הָאֱלֹהִים, הַהֹלֵךְ לִפְנֵי מַחֲנֵה יִשְׂרָאֵל, וַיֵּלֶךְ, מֵאַחֲרֵיהֶם; וַיִּסַּע עַמּוּד הֶעָנָן, מִפְּנֵיהֶם, וַיַּעֲמֹד, מֵאַחֲרֵיהֶם ”

“Tedaj se je pojavil Božji Angel in šel pred Izraelovimi plemeni, se umaknil in šel za njimi; in megleni oblak se je umaknil izpred njih in se pojavil za njimi.”

Ta verz je prvi od treh, ki oblikujejo 72 imen. Govori nam, da je Božji Angel vodil Izraelite. To nibl Erev Rav. Zohar nas podučuje o omembi Izraelovih otrok v Tori. Pri tem je izkljulen Erev Rav. Pri omembi  “Narod” se sklicuje na Erev Rav.

Erev Rav je bil ljubosumen, ker niso imeli Božjega vodila. Zato so nagovarjali Arona, da naredijo boga, ki bi mu lahko sledili.
Exodus 32:1 “ וַיַּרְא הָעָם, כִּי-בֹשֵׁשׁ מֹשֶׁה לָרֶדֶת מִן-הָהָר; וַיִּקָּהֵל הָעָם עַל-אַהֲרֹן, וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו קוּם עֲשֵׂה-לָנוּ אֱלֹהִים אֲשֶׁר יֵלְכוּ לְפָנֵינוּ”

“Ko je ljudstvo začutilo, da Mojzes zamuja s sestopom iz Sinajske gore, so se ljudje zbrali ob Aronu in zahtevali od njega: “Naredimo si boga, ki bo šel pred nami;”
Zohar nas podučuje, da je Erev Rav vidik trupel, ki bi ne smela biti navezana na Drevo Živlljenja. Bog je vedel, da so semena Erev Rav spreobrnjena iz sebičnih razlogov. Ob najmanj primernem trenutku za Izraelite so Erev Rav okvarili njihovo navezavo na Drevo Življenja. Ta prva navezavaja je bila Tora, ki jo prinašal Mojzes ob sestopu iz Sinajske gore. Vendar jo je kasneje razlomil zaradi greha Zlatega Teleta.

Mojzes je sprejel njihovo spreobrenitev, kajti njegova vloga v glavni popravi Adama je bila popraviti izgubljena semena v času 130ih let, ko je bil Adam ločen od od Eve ter imel spolne odnose z negativnim bitem iz druge strani( masturbacija – oz beri prejšne DZ ).  Mojzes je menil, da bodo z močjo Tore morda šli skozi proces popave. In in tako vsi prišli do Obljubljene dežele in Končne odrešitve.

Božji načrt je bil drugačen. Izraeliti so morali skozi veliko daljši proces. Po vsem kar smo prestali skozi dolgo trpljenje in prišli bližje Končni Odrešitvi bi morali biti previdnejši. Da ne dovolimo negativni strani Erev Rav ( vidik trupla ), ki visi nad nami in nas potiska k tlom.  Mi smo vidik Drevesa Življenja. Morali bi stremeti karseda k čistosti. Kabbalah,  ki nas danes uči o  duhovnem sistemu je pridobila veliko popularnosti v zadnjih letih. V zadnjem času lahko zaznamo veliko  ljudi, ki visijo ali se naslanjajo na Drevo Življenja in navezujejo na energijo Zoharja.  Veliko njih je prišlo s svojimi osebnimi problemi, poiskati izpolnitev svojih sebičnih želja. Kot so Erev Rav sledili Mojzesu iz Egipa, tako sedaj pred Končno Odrešitvijo ponovno iščejo Mojzesa v Zoharju. S svojim denarjem kupujejo učitelje Kabbale in prve sedeže v študijskih razredih in sinagogah. Rezultat biti pomešan v množico ( Erev Rav ) je razvodenela duhovnost in šibka duhovna navezava. Ampak niso vsi bogati podporniki Kabbale iz Erev Rav. Nekateri njih so pravične osebe, ki usmerjajo svojo energijo in darujejo del svojega imetja, da podprejo nadaljevanje luči Zoharja.

Viseti na Drevesu Življenja – pomeni navezati se s svojim življenjem, ki pomeni celovito osebno preobrazbo.  Prestopiti iz želje samo zase  ali za svoje ( tisti, ki so mi všeč, tisti ki mi odobravajo, prikimavajo, dajejo potrditev ) imeti samo željo za deliti in nadaljevati Luč. Približati se Drevesu Življenja z nesebičnostjo je kakor viseti kot truplo na Drevesu. Rezultat je nasproten. Prej kot slej bo prineslo padec in smrt v vseh vidikih življenja.
Morali bi ostati postrani od ljudi Erev Rav, ki želijo izčrpati našo energijo. Oni so kot mrtva trupla, ki želijo izsesati življenje iz nas. Morali bi viseti na Zoharju, kajti to je naša navezava na Drevo Življenja.
{||}