Pritisnik tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1023.mp3|titles=Daily Zohar 1023]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1023

Tikkun 3 – 8
Druga Mojzesova Knjiga Exodus 16:4 “וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה, הִנְנִי מַמְטִיר לָכֶם לֶחֶם מִן-הַשָּׁמָיִם; וְיָצָא הָעָם וְלָקְטוּ דְּבַר-יוֹם בְּיוֹמוֹ, לְמַעַן אֲנַסֶּנּוּ הֲיֵלֵךְ בְּתוֹרָתִי אִם-לֹא”

“Tedaj je YHVH rekel Mojzesu:  ‘Glej, naredil bom, da bo za vas padal kruh iz neba; Behold, I will cause to rain bread from heaven for you; in ljudje naj gredo ven in zbirajo dnevni odmerek in to vsak dan; kajti jaz jih bom preizkušal ali se bodo ravnali po moji zapovedi ( Tora ).”

Mana je hrana, ki jo je Bog prinesel iz nebes za Izraelite v divjini na njihovi poti v obljubljeno deželo. Kot že verz narekuje: Zohar naveže Mano na preučevanje Tore. Kruh iz nebes je vidik Tore. Dnevno zbiranje dnevnega odmerka je vidik dnevnega preučevanja in navezave na Toro. Tora nam je bila dana iz nebes, da nas nahrani v svetu Machut-a, ki ne poseduje lastne svetlobe.

Četrta Mojzesova knjiga 11:8 “שָׁטוּ הָעָם וְלָקְטוּ וְטָחֲנוּ בָרֵחַיִם, אוֹ דָכוּ בַּמְּדֹכָה, וּבִשְּׁלוּ בַּפָּרוּר, וְעָשׂוּ אֹתוֹ עֻגוֹת; וְהָיָה טַעְמוֹ, כְּטַעַם לְשַׁד הַשָּׁמֶן”

Ljudje so hodili naokoli in pobiralo Mano, jo mleli na mlin, ali jo drobili v možnarjih, povreli v posodah; naredili na olju kolače iz njih.”

Ljudje so pripravljali Mano na vse možne načine, katere so želeli in z njo izpolnili njihove najbolj želene okuse.  Zohar odstira 4 ravni ravnanja/obravnave Tore:

  • פ – Zbiranje-odstrta raven ter povsem zunanja
  • ר – Mletje-mletje v ustih – mletje v drobnejše kose
  • ד – Tolčenje/Drobljenje v možnarjih  uporablje nivo in odstira okus
  • ס – Kuhanje – priprava vsakega kosa za popolno presnovo – odstira notranjo energijo, ki jo absorbiramo v svoje telo.

Zoharjev dnevnik je naša dnevna Mana, ki prinaša okus življenja in energijo, ki nas nahrani.

{||}