Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1020.mp3|titles=Daily Zohar 1020]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1020
Hebrew translation:

Tikkun 3 – 5

Jetra so zatočišče Sam-ael, ki je minister negativne strani.  Žolč je njegova ženska in skupaj uporabljata negativnosti osebe, da nadzirata krvožiljni sistem in srce.

Exodus Druga Mojzevoa Knjiga 15:23

“וַיָּבֹאוּ מָרָתָה–וְלֹא יָכְלוּ לִשְׁתֹּת מַיִם מִמָּרָה, כִּי מָרִים הֵם; עַל-כֵּן קָרָא-שְׁמָהּ, מָרָה
“Ko so prišli v kraj Marah, niso mogli piti voda Maraha, kajti bila je grenka. Zato se je kraj poimenoval Marah.”

Ta verz prihaja od zgodbe o razdelitvi Morja. Izraeliti so potovali po divjini že nekaj dni in niso mogli najti vode. Prišli so kraja Marah. Vendar voda je tam bila grenka. Niso je mogli piti.

Marah, מָרָה, dobesedno pomeni ‘grenak’ in je prav tako Hebrejsko ime za Žolč. Zohar povezuje žolč s točko negativnosti, ki jo doseže telo kot posledici nespoštovanja duhovnih zakonov.

Bog je podelil Izraelitom svobodo od Egipta. Sedaj je bil pravi trenutek, da jih pripravi za luč Tore. Odšli so za tri dni v divjino  brez vode, kar predstavlja vidik Svetlobe. Ko so prišli do kraja z vodo ( fizična manifestacija ) ta ni imela življenske moči, ki so jo sicer okušali.

Exodus 15:25
“וַיִּצְעַק אֶל-יְהוָה, וַיּוֹרֵהוּ יְהוָה עֵץ, וַיַּשְׁלֵךְ אֶל-הַמַּיִם, וַיִּמְתְּקוּ הַמָּיִם; שָׁם שָׂם לוֹ חֹק וּמִשְׁפָּט, וְשָׁם נִסָּהוּ ”

”In Mojzes je vpil k YHVH; in YHVH mu pokaže palico iz veje. Odvrgel jo je v vodo in voda je postala sladka. Tam je za njih pripravil postavo in pravila in tam jim je pokazal;”

Drevo, ki ga je Bog pokazal Mojzesu je bilo Drevo Življenja in sicer navezava nanj skozi zakone Biblije (Tore).  Potem je Bog podal obljubo.

Exodus Druga Mojzesova knjiga 15:26
“וַיֹּאמֶר אִם-שָׁמוֹעַ תִּשְׁמַע לְקוֹל יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, וְהַיָּשָׁר בְּעֵינָיו תַּעֲשֶׂה, וְהַאֲזַנְתָּ לְמִצְו‍ֹתָיו, וְשָׁמַרְתָּ כָּל-חֻקָּיו–כָּל-הַמַּחֲלָה אֲשֶׁר-שַׂמְתִּי בְמִצְרַיִם, לֹא-אָשִׂים עָלֶיךָ, כִּי אֲנִי יְהוָה, רֹפְאֶךָ. ”

“In On poreče: “Če boš pozorno prisluhnil glasu YHVH tvojega Boga in počel kar je prav v nejgovih očeh ter odprla svoja ušesa Njegovim zapovedim ter izpolnjeval vse Njegove zakone potem Jaz ne bom postavil nobene bolezni nadte, ki sem jih postavil nad Egipčane; ker jaz sem YHVH, ki te ozdravljam.'”

Ta verz se pojasnjuje kar sam. Obljubljen izzid je jasen in vzvišen.
Kabalistični modreci nas učijo, da ima ta verz posebno moč zdravljenja, ki prihaja iz črk  Yod v besedni zvezi “ עָלֶיךָ, כִּי אֲנִי יְהוָה” iz zgornjega verza.  POZOR! Ta verz zaključuje razdelek Beshalach , ki ima tri verze, ko tvorijo 72 imen Boga.

Naše telo je osnova/bit/posoda, ki je “posojena” iz fizičnega sveta. to dejstvo, daje prednost negativni strani in s tem ima negativna stran močnejši nadzor nad njim kot lastna duša. Da preežemo ta nadzor je potrebno da neprenehoma izpolnjujemo telo/bit s svetlobo skozi dejanja in preučevanja svetih tekstov.

{||}