Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1031.mp3|titles=Daily Zohar 1031]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1031

Tikkun 5 – 5
Zohar nas v nadaljevanju podučuje o naslednjem verzu:
Peta Mojzesova knjiga Deuteronomij 21:23 “לֹא-תָלִין נִבְלָתוֹ עַל-הָעֵץ, כִּי-קָבוֹר תִּקְבְּרֶנּוּ בַּיּוֹם הַהוּא–כִּי-קִלְלַת אֱלֹהִים, תָּלוּי; וְלֹא תְטַמֵּא, אֶת-אַדְמָתְךָ, אֲשֶׁר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה

“Njegovo truplo naj NE ostane vso noč na drevesu; zato se truplo zagotovo naj pokoplje še isti dan; kajti ta, ki je obešen je v sramotenje Boga;  namreč ta naj nikakor ne oskruni svoje zemlje, ki ti jo je  YHVH tvoj Bog podelil v nasledstvo.”
Druga beseda v verzu  “תָלִין” pomeni “ostati čez noč“, “dovoliti nastanitev“.  Beseda za  Hotel, מלון, prihaja iz enakega besednega korena. Beseda za ‘truplo’, ‘kadaver’ prav tako pomeni  נבל. Ta beseda pa opisuje negativno osebo.  Zohar podučuje, da učitelj,  ki ne povede svojih učencev in študentev v čistost je enako kot stvaritev malika, ki ima telo vendar brez življenske energije.  Ta je poimenovan  נבל, (izgovarja se kot  Na-val), negativna osebnost.
Izaija 65:22 “כִּי-כִימֵי הָעֵץ יְמֵי עַמִּי, וּמַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם יְבַלּוּ בְחִירָי. ”

“Kot za dneve drevesa, ki bodo dnevi Mojega ljudstva in Moji izbrani bodo uživali sadove dela svojih rok.”

Po drugem vidiku razumevanja zgornjega prvega verza nam Zohar pričuje, da je ljudstvo Izraelitov vidik Drevesa. Erev Rav pa predstavljajo vidik trupla, ki nima življenja.  Nastanjeni so (Erev Rav ) znotraj Izraelitov katerim jemljejo energijo kot v grehu Zlatega Teleta.
Erev Rav so vzeli zlato od Izraelitov in ustvarili Zlato Tele. Zlato Tele ima dva obraza. Eden obraz predstavlja osla, ki je dejansko slika Erev Rav oz. negativna stran. Druga stran je stran vola, ki je iz čistega zlata in dotaknjena od Mojzesa in Arona.
Rabin Eliezer ben Hurcanus, učitelja Rabina Akiva, nam v svoji knjigi  ‘Pirkei D’rabbi Eliezer (Poglavja of Rabina Eliezer-ja) odstira, da je Erev Rav uporabil Kos Zlata s podobo Vola.  Ta kos je uporabil Mojzes zato, da je odstrl in prenesel kosti Jožefa, ki so sicer bile zakrite pod reko Nil. To je dalo Teletu posebne moči, ki so pritegnile 3000 Izraelitov, da so poljubili Zlato Tele in ga tudi častili.
Spodnji verz odstira navezavo greha Zlatega Teleta ter dva obraza: Vola in Osla.
Izaija1:3 “יָדַע שׁוֹר קֹנֵהוּ, וַחֲמוֹר אֵבוּס בְּעָלָיו; יִשְׂרָאֵל לֹא יָדַע, עַמִּי לֹא הִתְבּוֹנָן”

“Vol prepoznava svojega gospodarja, osel pa prepoznavna jasli svojega gospodarja. Vendar Izrael nima spoznanja, Moje ljudstvo nima razumevanja. ”

{||}