Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika[audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1037.mp3|titles=Daily Zohar 1037]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1037

Tikkun 5– 11

Nečistosti duše, ki se dogajajo v starosti med 13im in 20im letom imajo za posledico kazen/popravo v tem življenskem obdobju. Potem, ko oseba zapusti ta svet je sojena v vseh svojih dejanjih. Tudi za dejanja, ki so bila udejanjena od osebe kot otroka.  Resna negativna dejanja katera jih Tora opisuje kot dejanja za katera je kazen smrt z dvakratno uporabo besede smrt kot je v :    “מות יומת” (kar bi lahko prevedli  ‘zagotovo bo umrl’). Za ta dejanja je oseba sojena na isto noč. Poprava ( tikkun ) se prilagodi, da vključuje ustrezno “kazen”.

Rabin Ašlag nas uči, da kazen nastopi takrat,  ko je oseba ignorirana od Boga in izgubljena je Božja previdnost nad osebo.Zaradi manjka Svetlobe, ki bi ga vodila, oseba pade v skušnjave druge strani in pade v težave.  Kar mi imenujemo kazen je vidik milosti, ki ga prinaša proces Poprave ( Tikkun ). S popravo imamo priložnost, da popravimo, očistimo nečistosti na naši duši zaradi dejanj, ki  jih jesprožilo to telo in um naši duši zaradi naših dejanj. .

Tako imamo dobra dejanja, ki ščitijo osebo z njeno svetlobo, ki je uporabljena za čiščenje ostalih negativnosti. S tem se e odvzema tožniku moč zahtevanja kazni.

Drugače še Imamo negativna dejanja, ki lahko povzročijo veliko škodo drugi osebi npr:fizična, čustvena, zlo govorjenje oz. ogovarjanje, ekonomska itd. Ta dejanja ne  morejo biti prodana ali odkupljena za Svetlobo pozitivnega dejanja.  Kazen in poprava morata biti izrečena in udejanjena.

Exodus 21:14

וְכִי-יָזִד אִישׁ עַל-רֵעֵהוּ, לְהָרְגוֹ בְעָרְמָה–מֵעִם מִזְבְּחִי, תִּקָּחֶנּוּ לָמוּת”

“Če pa bližnjega namenoma in zvijačno umori, ga potegni iz mojega oltarja, da umre .”

Oltar, ki je sicer uporabljen za odstranitev sodb, ne more zavarovati osebe z večjimi grehi/nečistostmi. Oseba mora izvesti popravo svojih dejanj z eno od štirih tipov smrti.
{||}