Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz1036.mp3|titles=Daily Zohar 1036]
Holy Zohar text. Daily Zohar -1036

Tikkun 5 – 10

Raven duše imenovana Neshama* je najvišja raven, ki je lahko dosežena v materialnem telesu tega sveta Kraljestvo-Malchut.
Pet ravni duše so : Nefeš-Nefesh, Ruah-Ruach, Haja-Chaya, Jehida-Yechida. Zadnji dve ravni sta dosegljivi  na duhovnem nivoju in v prihodnjih svetovih, ki bodo obstajali potem, ko bo Mesija prevzel vodenje sveta.  Med napredovanjem po duhovni poti lahko pridobimo dodatne duhovne ravni Ruach in Neshamah. Ko ponoči duša zapusti telo, potuje skozi proces vrednotenja in uravnoteženja nečistoč ( negativna dejanja ) proti novi svetlobi, ki je bila zaslužena z dobrimi dejasnji duše.
Dobra dejanja pomagajo pri odstranitvi strankih negativnih učinkov dejanj. Tako oseba zjutraj začne dan z novim začetnim saldom bilance  iz predhodnih dni.

Zohar usmerja na  naslednji verz iz Jobove knjige ( 7:18 ) rekoč,  da vsako dejanje šteje.

Jobova Knjiga 7:18

“ וַתִּפְקְדֶנּוּ לִבְקָרִים; לִרְגָעִים, תִּבְחָנֶנּוּ.”
“In obiskuj ga vsako jutro in preizkušaj ga vsak trenutek.”


Zohar nam odstira vedenje, da je tožnik ta, ki lahko duhovnemu sodišču predstavi in priča o vseh naših dejanjih.   Šekinah* (Shechina – שכינה ) prebira naše misli vendar priča za nas samo o pozitivnih mislih.  Če imamo misli o ranitvi ali kakšni drugi vrsti negativnega mišljenja o drugi osebi, ki jim niso sledila dejanja potem to ne šteje zoper nas.  Če smo želeli dobro za drugega vendar ne uspemo udejaniti potem se to še vedno šteje kot dobro dejanje in se šteje v naše dobro.
Takrat ko oseba zapušča ta svet, je vržena v ogenj, da očisti nečistosti preden nadaljuje pot v naslednje življenje z novim bitjem/osnovo, ki ustreza tej duši.
V našem najvišje dobro je, da si pripravimo dobro izhodiščno bilanco iz dobrih dejanj in da meditiramo za ostale, da izgradimo ustreznejše in večje  bitje/osnovo za Svetlobo ob Končnem Odrešenju.  Ta osnova je namreč v nemerljivem razmerju proti majhnim pozitivnim dejanjem, ki jih udejanjamo v tem svetu in v tem življenju.
{||}