Pritisni tukaj za poslušanje Zoharjevega dnevnika [audio:https://dailyzohar.com/wp-content/uploads/audio/dz950.mp3|titles=Daily Zohar 950]
Holy Zohar text. Daily Zohar -950
Hebrew translation:

Sorry Hebrew translation is missing from my original files.

Tikkun 70 – 54

Nedavno smo brali, da oseba z globoko postavljenimi očmi v številnih primerkih predstavlja sodbo in smrt. Osebe, ki majo očmi nekolikanj naprej pred ravnino obraza in poravnane v višini zgornjega dela ušes izžarevajo enegijo življenja in milost.
Ezekiel 1:18 “וְגַבֵּיהֶן–וְגֹבַהּ לָהֶם, וְיִרְאָה לָהֶם; וְגַבֹּתָם, מְלֵאֹת עֵינַיִם סָבִיב–לְאַרְבַּעְתָּן

“Njihovi okrogli robovi so bili visoko in bili so zastrašujoči; in njih štiri je imelo svoje okrogle obroče polne oči vse naokoli po okroglem obroču”

V videnju Ezekijela beremo, da so bila Sveta Bitja svetega prestola visoka z očmi okoli njih tako, da so lahko videla v vseh smereh. Oči so najvišje čutilo v telesu in so na ravni Chokmah-חכמה  MODROSTI.  Če so oči postavljene višje na obrazu ( ne globoko ) potem lahko ta postavitev izraža sposobnost višje duhovne navezave. Negativni vidik sta ego in nadutost.
Exodus 15:1 “…אָשִׁירָה לַיהוָה כִּי-גָאֹה גָּאָה…” “…kajti pel bom YHVH, saj on je prezvišen……  (גָאֹה גָּאָה)…”

Zgornji verz je iz Pesmi, ki je sledila razdelitvi Rdečega Morja. Hvali Boga za prezvišeno izkustvo ob tem dogodku. Koren besede je גא. Duhovni vidik te besede je pozitiven in predstavlja dvig nad fizičnim. Na fizičnem nivoju predstavlja ego in gravitira proti sebičnosti in materijalnosti. Beseda za genija v Hebrejščini je גאון   kar pomeni, duhovno povzdignjen nad običajnim. V Zoharju beremo, da osebe z očmi nad običajno pozicijo imajo višje mentalne sposobnosti. Duhovni učitelji so po uničenju Svetega Templja bili klicani kot גאונים, kar dobesedno pomeni ‘genij’. To ni pomenilo oznako in naslov za ego ampak za njihovo sposobnost, da se navežejo na duhovne ravni, ki lahko usmerjajo življensko energijo od Binah  בינה  RAZUMEVANJA in razodevajo svetlobo in milost.
{||}